Even vragen aan Frans Krijbolder, Groos op Hoogland

“Identiteit Hoogland is bewaard gebleven”

Heel 2014 staat in Hoogland in het teken van de annexatie door Amersfoort, die 1 januari  exact 40 jaar geleden plaatsvond. Met activiteiten, evenementen en ludiek acties herdenken de dorpsbewoners onder de noemer “Groos (trots) op Hoogland” het verlies van die zelfstandigheid.

Waarom staan jullie zo uitvoerig stil bij de annexatie?

“We willen nog eens extra laten zien dat de identiteit van het dorp bewaard is gebleven, ook al behoren we wel al veertig jaar tot de gemeente Amersfoort. Juist door de strijd die destijds is gevoerd, is de gemeenschapszin in Hoogland zo sterk. Je zou kunnen zeggen dat we er beter uit zijn gekomen (lachend), ondanks Amersfoort.

Wat zijn de hoogtepunten van Groos op Hoogland?

“Leuk om te noemen is de Groos-kruiwagentocht. Toen Hoogland zich verzette tegen de annexatie, werd er een ludieke kruiwagentocht naar Den Haag gehouden. Nu doen we dat weer, maar dan omgekeerd, richting Hoogland. Vier dagen met een kruiwagen lopen. Ook houden we een 40 kilometer lange wandeltocht langs de oude grenzen van hoogland. Verder houden we een Hooglandse dweildag met een blaaskapellenconcours en een braderie, een avond waarop we Hooglandse speelfilms vertonen en we houden een reünie tijdens het Dorpsfeest. Het mooie is: alle verenigingen doen mee aan Groos op Hoogland”.

Is dat tekenend voor het dorp?

“Absoluut. We zijn een hechte gemeenschap met een bloeiend verenigingsleven”.

Wordt dit een traditie?

“Als dit slaagt, keer Groos op Hoogland eens in de vijf jaar terug. Vrijdag 29 november presenteren we onze plannen voor komend jaar in partycentrum Concordia

 

Bron: Amersfoortse Courant, Door: Thijs Thomassen

Dit vind je misschien ook leuk...