Dorpse gevoel koesteren, GROOS op Hoogland

Koos en Cor presenteren 1 

Cor Smink en Koos van Dijk presenteren GROOS

Néé, Groos op Hoogland is niet de zoveelste politieke partij die in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wordt opgericht. Met Groos (Trots) op Hoogland willen de initiatiefnemers benadrukken dat Hoogland veertig jaar na de annexatie trots op de eigen identiteit mag zijn.

Tekst: Lutske Bonsma

Op 1 januari 2014 is het veertig jaar geleden dat de gemeente Hoogland werd opgeheven en  Hoogland onderdeel werd van groeistad Amersfoort. De vrees dat hiermee de identiteit van Hoogland zou verdwijnen, blijkt ongegrond. Het Hooglandse verenigingsleven bloeit als nooit tevoren en het dorpse gevoel en de saamhorigheid zijn gebleven. Daar mogen Hooglanders best trots op zijn, vinden Cor Smink en Koos van Dijk. Zij zijn de initiatiefnemers van de Stichting Groos op Hoogland. De Stichting coördineert bestaande en nieuwe activiteiten en evenementen die komend jaar en vervolgens iedere vijf jaar onder de noemer Groos in ons dorp plaatsvinden. 

Saamhorigheid

Het ging er veertig jaar geleden heftig aan toe in Hoogland. In de maanden voor de annexatie was er hevig verzet door de Hooglandse bevolking. Zo werden de HOS (Hooglandse Ondergrondse Strijdkrachten) en RAAF (Radikaal Anti-Amersfoort Front) opgericht en was er de Kruiwagentocht naar Den Haag.

“Met een man of dertig, veertig hebben we tien kruiwagens met Hooglandse aarde naar Den Haag gebracht”, vertelt Cor Smink.  “Op het Binnenhof hebben we in Hooglandse aarde een treurwilg geplant, als protest tegen de op handen zijnde annexatie.”

Het verzet mocht niet baten. Op 1 januari 1974 werd Hoogland deel van Amersfoort. De annexatie wordt nog elk jaar op Oudejaarsmiddag op ludieke wijze herdacht bij de grafsteen van de gemeente Hoogland. Op de hoek van de Zevenhuizerstraat en de Sportlaan nemen de in plechtig zwart geklede regenten van ’t Hooghlandt’s Genootschap op cabaretachtige wijze het jaar door. Daarbij wordt niet voorbijgegaan aan ‘alle misstappen’ die het Amersfoortse bestuur heeft gemaakt.

Voorafgaand aan de annexatie waren Hooglanders bang dat het dorpse gevoel en de saamhorigheid zouden verdwijnen, maar niets is minder waar. “Kijk naar het grote aantal verenigingen en evenementen”, zegt Koos trots. “Aan het dorpsfeest werken zevenhonderd vrijwilligers mee. Dat is uniek. En dan hebben we nog de carnavalsoptocht met maar liefst zestig deelnemers die op eigen kosten schitterende praalwagens creëren. Dat doen ze voor de lol. We hebben een actieve voetbal- en volleybalvereniging en ga zo maar door.”

“Groos op Hoogland staat voor het behoud van onze identiteit. Na veertig jaar mogen we daar best eens trots op zijn. We hebben ons twintig jaar afgezet tegen Amersfoort. Daarna hebben we dat gevoel in de koelkast gezet en nu moeten we door. We kunnen best nog ludieke dingen doen, maar ons echt afzetten tegen Amersfoort, dat hoeft niet meer.”

 Groo(t)s programma

In de afgelopen maanden is er door het Stichtingsbestuur, waarvan ook Henk van Middelaar en Kenneth van Gelderen deel uitmaken, vergaderd met afgevaardigden van verenigingen. Dat heeft geleid tot een indrukwekkend aantal nieuwe en bestaande evenementen met een Groos-tintje.

“We gaan de Kruiwagentocht in omgekeerde richting lopen”, vervolgt Koos. “We starten op 21 april in Den Haag, waar we ‘onze boom’ ophalen. Alleen is het nu geen treurwilg, maar een Koningslinde. Op 26 april, Koningsdag, willen we met zoveel mogelijk kruiwagens, dat mogen ook kinderkruiwagens zijn, Hoogland binnenlopen en zullen we de Koningslinde op het feestterrein planten.”

Tijdens de Kunstroute in het weekend van 17 mei en 18 mei kunnen belangstellenden het werk van Hooglandse kunstenaars bekijken. Op zondag is aansluitend een proeverij van oud-Hooglandse gerechten in café ’t Hoekje, beter bekend als De Plank. Er wordt o.a. gekookt door prominente Hooglanders.

Op 24 mei staat Grenzeloos Hoogland gepland, een wandeltocht van bijna veertig kilometer langs de vroegere gemeentegrens van Hoogland. “Er zijn vier verschillende routes van tien kilometer”, vertelt Cor. “De routes volgen zoveel mogelijk de oorspronkelijke grens van de gemeente Hoogland van 1973. Mensen kunnen 10, 20, 30 of 40 kilometer wandelen. Boeren hebben hun weilanden hiervoor opengesteld.”

Hemelvaartsdag 29 mei wordt de Verenigingenmarkt gehouden, vergelijkbaar met de vroegere Martinus Zomermarkt. Daar komt ook de veiling terug, waarbij mensen kunnen bieden op ludieke goederen en diensten die door ondernemers en verenigingen beschikbaar worden gesteld. “Iedereen die iets beschikbaar wil stellen, is welkom”, zegt Cor. “Na aftrek van de kosten, gaat de opbrengst naar het goede doel.”

Hooglandse ondernemers presenteren zich op 6 juli tijdens Hoogland Dweilland. Ook zijn er veel activiteiten voor kinderen en op drie podia is muziek te horen van blaaskapellen die deelnemen aan een Blaaskapellenconcours.

Op 14 september wordt voor de tiende keer de Hooglandse zijspantocht voor mensen met een beperking gehouden. Zo’n 25 zijspannen en trikes, een viertal jeeps en vele vrijwilligers bezorgen de bakkenisten een onvergetelijke dag.

Tijdens het Hooglandse Dorpsfeest is op zondag 21 september de Dorpsreünie. Mensen die in Hoogland geboren zijn of hier gewoond hebben, zijn van harte welkom.

In september is ook de Hooglandse Polder Trekker Toertocht. Op 27 september zijn tientallen oude tractoren te bewonderen, die door Hoogland en het buitengebied rijden.

De Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar en het fanfareorkest van muziekvereniging Sint Caecilia treden op 8 november samen op in de Sint Martinuskerk. Mastreechter Staar is een mannenkoor uit Maastricht met klassieke en religieuze werken, opera’s, operettes, musicals en volksmelodieën in het repertoire.

Op 24 november worden Hooglandse speelfilms vertoond in Concordia.

Het getal veertig zal komend jaar vaak terugkomen. Zo worden veertig Hooglandse anekdotes uit de afgelopen (meer dan) veertig jaar gebundeld in een boekje.

infostand Groos Stand met GROOS-artikelen

T-shirts

“Voor elk evenement maken we een T-shirt met het Groos-logo en de naam van de betreffende activiteit”, vertelt Koos. “Het zou leuk zijn als deelnemers dit T-shirt kopen en dragen. Dat levert geld voor het goede doel op, maar is natuurlijk ook een statement dat deelnemers trots op Hoogland zijn.”

Goed doel

“De activiteiten moeten zichzelf bedruipen”, vult Cor aan.  “Het geld dat -na aftrek van de kosten- over is, gaat naar een goed doel. Hiermee willen we een leuke toevoeging doen aan het Meander Medisch Centrum, dat binnenkort op voormalig Hooglands grondgebied wordt geopend. We kunnen nog niet zeggen wat het gaat worden, omdat we niet weten hoeveel geld er overblijft.”

Aftrap

Tijdens het Hooglands Dictee op vrijdag 29 november is de aftrap gegeven voor het Groos op Hoogland-jaar. De plannen werden met enthousiasme door het publiek begroet. “Op het moment dat je het bekend maakt, gaat het leven en komt er energie vrij in het dorp. Als mensen leuke, aanvullende ideeën hebben, zijn die natuurlijk van harte welkom”, besluit Koos enthousiast.

Club van 40

Het bestuur van Groos wil geen beroep doen op sponsoren. Van hen wordt immers al zo vaak iets gevraagd. Daarom doen ze een beroep op Hooglanders en vragen hen lid te worden van de Club van 40. Een donatie van 40 euro betekent vijf jaar lidmaatschap van de Club van 40, een uniek Groos-speldje en naamsvermelding op de website.

Meer informatie staat op www.groosophoogland.nl

 Denk mee en doe mee! Hoe meer Hooglanders betrokken zijn, hoe groter de saamhorigheid. Alle Hooglanders, inclusief ‘import’, zijn toch GROOS op Hoogland?!

Uit: De Hooglander van 4 december en Hoogland Online

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...