Kruiwagentocht Den Haag – Hoogland

logo oranjecomité

Stichting Oranje comité Hoogland organiseert in samenwerking met de Stichting Groos op Hoogland een Kruiwagentocht van Den Haag naar Hoogland, als onderdeel van de Oranjefestiviteiten op Koningsdag 2014. Deze Kruiwagentocht herdenkt de imposante en historische tocht met kruiwagens die 42 jaar geleden van Hoogland naar Den Haag plaatsvond, als protest tegen de annexatie van Hoogland.

42 jaar geleden

In 1972 liep een groot aantal Hooglanders in vier dagen tijd van Hoogland naar Den Haag met 10 kruiwagens vol Hooglandse grond. Op het Binnenhof in Den Haag werd een treurwilg aangeboden aan de voorzitter van Kamercommissie Binnenlandse Zaken. De boom werd daar geplaatst in de meegebrachte Hooglandse grond en moest het protest tegen de annexatie van Hoogland kracht bijzetten. Op 1 januari 1974 werd de annexatie een feit. De treurwilg is uiteindelijk geplant op het terrein van het huidige Haga ziekenhuis Den Haag.

Kruiwagentocht 2014

Nu, 40 jaar na de annexatie, wordt de Kruiwagentocht opnieuw gelopen in vier dagen, maar dan in omgekeerde richting. Enthousiaste vrijwilligers vertrekken op dinsdag 22 april met kruiwagens vanuit Den Haag en zullen op zaterdag 26 april 2014 aankomen in Hoogland. Niet met een treurwilg maar met een Koningslinde, die uitstraalt hoe groos wij op Hoogland zijn.

De totale afstand van de Kruiwagentocht is 90 kilometer en de tocht wordt begeleid door een team van EHBO’ers, verkeersregelaars, fietsers en een camper. De lopers met de kruiwagens worden om de 5 kilometer afgewisseld. De tocht bestaat uit drie etappes van ongeveer 25-30 kilometer en één etappe van ongeveer 10 kilometer op vrijdag 25 april.

Timo de Ridder

In 1972 liep Timo de Ridder (61) mee met de historische kruiwagentocht Hoogland-Den Haag. Hij loopt dit jaar opnieuw de kruiwagentocht maar dan van Den Haag naar Hoogland: “Ik herinner me nog dat we voor het stadhuis in Hoogland flink geoefend hebben om in kolonne te lopen. We liepen vervolgens met een man of 20 naar Den Haag. Daar stonden bussen vol met Hooglanders. Wat een geweldige sfeer. En die saamhorigheid die er toen was, die is er nu nog. Ik vind het dan ook prachtig om dit stukje nostalgie opnieuw te mogen beleven.”

Finale op Koningsdag

Op zaterdag 26 april vindt de finale van de Kruiwagentocht plaats. De dag start met het onthullen van een plaquette bij de vers geplante Koningslinde op het terrein van het nieuwe Meander Medische Centrum aan de Maatweg. Dan volgt de intocht van de laatste meters vanaf de Maatweg naar het terrein van de Eemruiters, waar die dag de Oranjefestiviteiten plaatsvinden. Het gedetailleerde programma zal in de aanloop van Koningsdag bekend worden gemaakt. Het wordt in elk geval zeer de moeite waard.

Goed doel

De Kruiwagentocht is gekoppeld aan een goed doel. Het Oranjecomité Hoogland heeft dan ook als voorwaarde gesteld dat elke deelnemer aan de Kruiwagentocht sponsors vindt om geld in te zamelen voor dit goede doel: extra faciliteiten in en rond het nieuwe Meander Medische Centrum voor zowel patiënten als bezoekers. Familieleden, vrienden, kennissen en bedrijven kunnen de deelnemers aan de kruiwagentocht steunen door bijvoorbeeld een vast bedrag of voor elke gelopen kilometer een euro te doneren.

Deelname en kosten

Iedereen vanaf 18 jaar, die goed kan wandelen, van een uitdaging houdt en donateur is/wordt van Stichting Groos op Hoogland, kan zich opgeven om 1, 2, 3 of 4 dagen mee te lopen met de Kruiwagentocht. Stichting Oranjecomité Hoogland dekt de kosten voor de overnachtingen tijdens de Kruiwagentocht voor een vooraf vastgesteld aantal deelnemers.
De deelnemers ontvangen een kruiwagentocht T-shirt, een Groos speldje en eeuwige roem!

Aanmelden

Het aantal deelnemers dat mee kan lopen is beperkt, dus meld je snel aan (vóór 15 maart a.s.) bij Wim van Dijk. Telefoon 033-2585572 / 06-20775601. E-mail: vandijk-deswart@hetnet.nl

Sponsoren

Dankzij onderstaande sponsors kan de kruiwagentocht opnieuw gerealiseerd worden.

dehooglandermet groene hart en gele outline 2012

harbers

Dit vind je misschien ook leuk...